jueves, 21 de octubre de 2010

Els quaderns virtuals 


Exemple de Quadern amb aparença per defecteEls quaderns virtuals són un entorn d'aprenentatge digital que va néixer i es va desenvolupar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d'exercicis tradicionals. El projecte està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que faciliten al professorat de qualsevol nivell i àrea educativa la creació de recursos didàctics multimèdia per tal d'avaluar el progrés i rendiment de l'alumnat.


- Les principals seccions de la web són:

  • Quaderns Virtuals
El projecte consta de diferents aplicacions web (editor, visualitzador, generador web...) desenvolupades en la plataforma Java que requereixen connexió a Internet i que funcionen sobre diferents sistemes operatius (Windows, Linux, Mac OS i Solaris).
  • Biblioteca d'activitats 
Recurs que està en desenvolupament i pretén allotjar els quaderns creats per educadors i educadores que vulguin compartir el seu treball. Des d'aquesta secció podeu consultar la base de dades de quaderns i informar-vos sobre com col·laborar en el projecte.
  • Documents
Tot tipus de documentació sobre Quaderns Virtuals: articles, guies d'usuari, cursos de creació d'activitats...
  • Suport
En aquest apartat trobareu les preguntes més freqüents sobre el projecte Quaderns Virtuals i les seves aplicacions, i l'accés al fòrum per fer-nos arribar els dubtes que no trobeu resolts allà.
  • Comunitat
Un espai per començar a constituir una comunitat de persones i institucions interessades en el projecte. Conté totes les novetats i notícies vinculades a Quaderns Virtuals així com una relació d'enllaços a altres webs relacionades amb el projecte.

- Estructura:
Els Quaderns Virtuals, igual que els quaderns tradicionals, estan formats per un conjunt de fulls en els que es distribueixen preguntes i material addicional de referència i consulta. A més, les preguntes poden tenir punts de diàleg , que permeten a l'alumnat i professorat escriure-hi comentaris i dubtes.

La flexibilitat de la seva estructura permet al docent crear diferents propostes educatives per grups heterogenis, tenint en compte les seves necessitats particulars i ritme d'aprenentatge. A més, poden ser utilitzats com a material de treball per qualsevol àrea i nivell educatiu.
A nivell intern de l'aplicació, cada Quadern està representat per un fitxer XML i un conjunt d'elements multimèdia (imatges, vídeos, àudios...). Aquest fitxer XML, que segueix l'estàndard QTI, defineix l'estructura dels fulls i preguntes del quadern així com la seva avaluació.
  • Vols veure com són els quaderns virtuals? Fes clic sobre la imatge:


Visualitzador de QV

0 comentarios:

Publicar un comentario